Tændstiken


Gå til indhold

Hovedmenu:


Tordenskjold på æskerne

Info > Historier

Mange myter om, hvorfor Tordenskiold er på tændstikæskerne.


Den sandfærdige beretning om en vovehals, der kom til at reklamere for sikkerhedstændstikker.
For mange år siden var der en mand, der hed H.E Gosch. Det var efter den store krig i 1864, hvor Slesvig havde løsrevet sig fra Danmark.
Han blev sendt til København, af sin chef tændstikfabrikant Ludvig Hintze, for at sælge maskiner til produktion af tændstikker - og der fandt han sammen med en mand ved navn A. Sørensen, som ellers beskæftigede sig med at lave cementkranse til gravmæler.
Sørensen købte maskinerne, lejede nogle lokaler på Christianshavn og dannede firmaet Ludvig Hintzes Efterflg.,Sørensen. H.E. Gosch blev tilknyttet firmaet, det var jo ham, der havde forstand på fremstilling af tændstikker fra sin tid i Tyskland.

Gosch satte så A. Sørensen og dennes hustru ind i fabrikationen, og derefter tog A. Sørensen sig af dette - og Gosch rejste ud og solgte.
Det er fra denne tid, navnet Tordenskiold opstod. Man ville gerne eksportere tændstikker til Sverige (svensk tændstikproduktion var af verdensformat) - og A. Sørensens kone foreslog så - frækt nok, men så sandelig helt i den Tordenskioldske ånd - at man kunne kalde de røde danske tændstikker for Tordenskiold - for han havde jo tævet svenskerne tidligere.

Som sagt, så gjort - den dansk/ norske søhelt kom til at præsentere de danske tændstikker - og dennes billede af Tordenskiold fra 1719 blev udødeliggjort, og har prydet tændstikkerne fra Gosch siden 1865.
Nu gik det imidlertid sådan, at Gosch og A. Sørensen skiltes. Snart efter kunne Gosch sammen med to farmaceuter overtage Sørensens fabrik og i 1883 sikre sig varemærket Tordenskiold. I de følgende år skiftede firmaet navn nogle gange i forbindelse med ændringer i ejerforholdene, og i 1898 døde H.E. Gosch. I dag er Gosch-tændstikfabriker stadig på stikkerne (dog svensk ejet siden 1972) - og ligeså gik det vor gamle søhelt, der som vi kan se har skiftet udseende adskillige gange op gennem tiden, og staves Tordenskjold på æskerne.
I modsætning til Tordenskiold, hvis navn står uudslukkeligt i danskens bevidsthed, ja så går tændstikkerne ud uden at gløde - det er derfor, at man kalder dem for sikkerhedstændstikker.


Retur til indhold | Retur til hovedmenu