Tændstiken


Gå til indhold

Hovedmenu:


Hvem opfandt tændstikken

Info > Historier

English version

Hvem opfandt tændstikken?


For at besvare spørgsmålet, må vi først definere hvilken type tændstik der hentydes til. For historien har budt på mange forskellige typer af det lille hjælpsomme vidunder.
Dykker man lidt ned i historien, finder man flammende træpinde med svovl omtalt i både Romerriget og i 500-tallets Kina. Men hvis vi skal finde oprindelsen til den tændstik, vi kender i dag nemlig strygetændstikken, skal vi frem til året 1669. Her opdagede den tyske købmand og alkymist Henning Brand det brændbare grundstof fosfor.
Elleve år senere opdagede den irsk/engelske filosof, kemiker og fysiker Robert Boyle, at hvis man gnider fosfor og svovl sammen, slår det ud i lys lue. Her kan man godt sige, at selve grundidéen bag tændstikken blev født: Nemlig at stryge en stik med et præparat mod en flade med et andet præparat.
Men det var ikke strygetændstikken som vi kender den i dag, der blev opfundet først - det var dyppetændstikken!

Dyppetændstikken


Den franske kemiker Jean Chancel opfandt i 1805 den såkaldte dyppetændstik. En farlig sag, hvor en pind med en sats af kaliumklorat, svovl, sukker, gummi arabicum og andre stoffer dyppes i en krukke med koncentreret svovlsyre, hvorefter pinden bryder i brand. Dette lugtede fælt, og udviklede gule dampe, og ideen blev senere patenteret af Samuel Jones, der producerede disse kemiske brandbomber under navnet "Promethean" matches.


Strygetændstikken


Året inden de føromtalte brandbomber blev patenteret, nemlig i året 1827, begyndte den engelske kemiker John Walker, at lave forløberen til strygetændstikken. Her fulgte sandpapir med den lille dåse man kunne købe, og i stedet for en lille krukke med svovlsyre skulle man således stryge stikken, som var præpareret med bl.a. antimonsulfid, kaliumklorat og svovl, mod sandpapiret.

De var dog meget uforudsigelige og farlige, og da de for alvor kom i handlen gik de under navnet "Lucifers" - i øvrigt et navn man stadig bruger om tændstikker i Holland.

Den moderne sikkerhedstændstik

Det var først i året 1844, at den svenske professor Gustaf Erik Pasch opfandt strygefladen med rødt fosfor, og tog patent på opfindelsen, at selve grundlaget for den moderne tændstikindustri blev skabt. Han adskilte også stofferne, ved at placere strygefladen uden på æsken - og dermed var sikkerhedstændstikken født.
I 1858 producerede den svenske producent Johan Edvard Lundström omkring 12 millioner æsker sikkerhedstændstikker - og så kan man vist roligt sige, at husholdningstændstikken var født.


Retur til indhold | Retur til hovedmenu